Learning by doing

För inte alltför längesedan kom en trevlig granne förbi och nyfiket inspekterade bygget. Det är en mycket liten by så det är inte så förvånande att många vill se vad det är som händer. Men en oväntad kommentar var att ”det är svårt att få det rakt när allt är snett från början, men är man snickare kan man göra underverk”. Dock är jag långt ifrån en riktig snickare, så jag tog det som en stor komplimang. Jag har aldrig byggt ett hus förut, men trots det har det blivit enligt konstens alla regler och inte alltför snett även om man fått kompromissa med vissa gamla konstruktionsfel.

Bygga hus är något jag drömt om i 20 år. Min numera bortgångne far talade länge om att bygga en sommarstuga, vilket han även började samla material till. Tyvärr fick jag aldrig dela drömmen med honom, men jag vet att han vore stolt. Jag tog dock över stafettpinnen, vilket jag antar att livet handlar om. Något som är extra påtagligt när man räddar ett ödehus som vårt, där tidens tand och flera generationers leverne satt sina spår.

Jag vet inte själv hur jag fått ihop det hela, men jag har en förmåga att snappa upp saker bara genom att observera. Det jag inte har kunnat har alltid gått att läsa sig till eller helt enkelt räkna ut. Jag är visserligen en wannabe-ingenjör som rentav tillverkat satellitutrustning och sålt till världens alla hörn, vilket kanske inte är en beskrivning som passar in på alla. Men det allra viktigaste är att inte vara alltför hård mot sig själv om det inte blir helt perfekt. Huvudsaken är att man vågar. Men det har varit en stor utmaning på fler sätt än ett.

Tro dock inte för en sekund att det är enkelt att bygga hus. Men vad man än tror så är utmaningarna främst av ett helt annat slag än tekniska. Istället är det ekonomi, övertygelse, tid och humör som satt käppar i hjulet. En husrenovering är inget man gör på en sommar, så bli inte besviken om det drar ut på tiden eller rentav inte når hela vägen fram. Skilsmässor och depressioner är inte helt ovanliga. Mycket kan hända på det antal år det faktiskt tar om man inte har obegränsade resurser. För vår del är dock målet nära nu efter sex år, och för de som följt det hela från början så tackar jag för ert intresse och stöd. Rucklet närmar sig ett slott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *