Nu har byggandet påbörjats utav pyrolyspannan som jag ska använda för att tillverka grillkol. Vi har nämligen gott om ved men ingen kamin i huset. Däremot grillas det okristligt mycket, varför vi testar att göra grillkol av allt virke istället.

Rökröret mitt i tunnan är ett avgasrör på 3 tum och det lilla röret på sidan är till för att leda ut ånga och pyrolysgaser (gengas, kolmonoxid, tjära m.m.) som bildas när veden torrdestilleras. Avgaserna återförs ner i kaminen som ska sitta på undersidan och eldas upp så att man inte släpper ut för mycket växthusgaser i atmosfären, plus att det ger extra bränsle till processen.

På bilden ovan ser man hur det kommer se ut när lock och skorsten är på plats. Jag måste även köpa en grilltermometer att borra in i sidan så man vet när ”steken” är färdig. Minst 350 grader behöver all ved komma upp i för att förkolnas tillräckligt. Utsidan på tunnan ska isoleras med stenull för att få jämnare värme och för att slippa elda som en dåre.
Som du kanske har märkt så ser bloggen lite annorlunda ut än igår. Det var lite tekniska bekymmer så det fick bli en ominstallation, men förhoppningsvis finns det tid i veckan att snygga till det hela igen.